Ősi gyógymódok

Köpöly, test-fül gyertya, moxa 


 Köpöly: A hagyományos orvoslás mellett mindig jelen voltak azok gyógyító tevékenységek, amelyek a természet adta lehetőségek felhasználásával fejtették ki áldásos tevékenységüket. Ezekkel, az eljárásokkal ma már számos helyen találkozhatunk, ahol a kikapcsolódás mellett a testi-lelki feltöltődés és az egészség megőrzése is fontos szerepet kap. Ilyen gyógymód a köpölyözés is, amelynek során vákuummal méregtelenítik a szervezetet.
Miből áll a kezelés?
A köpölyt harang alakú búraként vagy üvegcsészeként kell elképzelnünk. Erre régen az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak. Ma már legelterjedtebb az üveg és a gumi köpöly. Az eszközöket, a testünket behálózó meridiánok különböző pontjain helyezik el. Felhelyezésekor vákuumos szívó hatás keletkezik. A köpöly 10-15 percig marad a bőrön. Hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, a köpöly alatt a bőr kimagaslik és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívó hatás miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik, beindul a méregtelenítés. A kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, majd a vese irányába távoznak. 


Sokoldalú és hatékony

Leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják. De hatásos izomfájdalmakra, az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint különböző anyagcsere-rendellenességek és menstruációs görcsök oldására is. Alkalmazható a kullancs- vagy méhcsípésekből visszamaradt mérgek eltávolítására is.

Mennyi ideig tart egy kúra? Évente vagy félévente 8-10 alkalomból álló kúra csodásan felfrissíti a testet és a lelket. Test-és fülgyertya

A gyertyázás ősi gyógymód,ugyanis a természeti népek régen rájöttek arra, hogy a reumatikus és ízületi gócok gyulladt fájdalma esetében gyors és eredményes hatást érhetnek el ezzel a technikával. Kezdetben kéregből, majd később fájdalomcsillapítót tartalmazó gyógynövényekből készítették gyógyító gyertyáikat, majd rájöttek, ha méhviaszba mártják, sokkal lassabb és tartósabb lesz az égés, növelhetik a hatást. A gyertya napjainkban speciális menetű pamutvászonból készül, különleges szerkezetű parafinnal viaszolt, kurkumával és egyéb gyógyolajokkal is kezelve van, melyek tovább fokozzák jótékony tulajdonságait

A testgyertya hatásmechanizmusa:
kezelendő testrész feletti, vagy a csakrapontokat borító bőrfelületre helyezve hő és enyhe vákuumhatással, füstgázaival, gőzeivel stimulálja az adott ponton található idegvégződéseket. 

A testgyertya a következő problémák enyhítésére, megszüntetésére nyújthat segítséget:
– testi fájdalmak csillapítása
– anyagcsere rendellenességek
– energiablokkok oldása
– fejfájás, migrénes panaszok
– feszült állapot, stressz, idegesség
– mozgásszervi panaszok 
– méregtelenítés segítése
– hurutok, gyulladások
– asztma, allergia
– emésztőrendszeri problémák

A testgyertya használata nem ajánlott:
– 3 éves kor alatt
– bőrpír területén
– vérző aranyér esetén 
– nyílt seben
Fülgyertya hatásmechanizmusa:
a fül külső hallójáratába helyezett gyertya égése során hőhatás és enyhe vákuum keletkezik. A hőhatás keringésjavító, az enyhe vákuum jótékonyan befolyásolja a betegség, rendellenesség, külső eredetű traumák, fertőzések folytán rosszul átjárhatóvá vált üregrendszert. Emellett a fülzsír fellazításában is segít. 

A fülgyertya használata ajánlott:
– füldugulás, fülzúgás, halláscsökkenés
– a fül keringési zavarai
– nátha, szénanátha, megfázás
– fül-, homlok- és melléküregek gyulladásai
– fejfájás, migrénes panaszok
– feszült állapot, stressz, idegesség esetén

A fülgyertya használata nem ajánlott:
– 3 éves kor alatt
– sérült vagy mű dobhártya esetén 
– akut gyulladásnál, gennyes folyamatnál, fülfolyás esetén. Moxa Moxálás 
A moxálás valószínűleg az egyik legrégebbi kínai módszer. Lényege hogy a kezelendő területet felmelegítik, és így érnek el energetikai és élettani hatást. Ez több módszerrel történhet. A leggyakrabban a „hőséggel” kísért moxákat használják. A gyúlékony anyag amit a terápiára felhasználnak legtöbbször a fekete üröm, amely növény a fészkesvirágúak családjába tartozik. 
A növényt aratás után ágaitól megtisztítják, majd megszárítják, ez után összezúzzák, és átszitálják. Gyúlékony anyagot kapnak, amely egyenletes 600 fok hőt biztosít égésekor. 

Az így kapott anyagot többféle képen lehet használni: 
-Készítenek szivarszerű rudakat belőle, amelyet meggyújtva a kezelendő terület felett különböző eljárással mozgatnak. 

– Kicsi kúpokat formálnak belőle, amiket a test felszínén elégetnek. A betegség természete határozza meg a kúpok számát, és méretét. Ez esetben a cél érdekében gyakran használnak növényi, és gyógyszeres alátétet, stb. 

A moxálás hagyományos javaslatai széles körbe tartoznak. Általánosan, „ott használhatóak, ahol a belsőt melegíteni kell”. Ilyen esetek lehetnek bizonyos tüdőbetegségek, menstruációs problémák, a vese gyengeség, mozgásszervi problémák stb. Mivel a kezelésnek sok kontra indikációja van, csak megfélően képzett szakember végezheti.

Küldjön üzenetet!